Didac Ferrer Balas
Tarpuna, SCCL

Us heu fixat que de petits s’aprenen moltes coses que comencen per “CO”? COoperar, COl·laborar, COnfiar, COmpartir, CO-crear… tantes coses bones que després no són necessàriament el que veiem als diaris… La crisi que estem passant, va una mica d’això, no creieu? D’un món que tot sovint s’ha decantat per altres formes d’organitzar-se: acumulant, lluitant, protegint-nos, dividint, separant… Per sort, enmig de les coses negatives que porta una crisi, també en porta una de molt bona, la possibilitat de reinventar-nos.

Inspirat i motivat pel model “CO” hem creat una COoperativa sense ànim de lucre per lluitar contra l’exclusió social amb projectes de sostenibilitat, Tarpuna Iniciatives Sostenibles (Tarpuna vol dir “sembrar” en quetxua). Tenim diferents projectes, i aquí us n’explicaré dos.

Aquest passat mes d’abril, deu habitants de Llinars que estaven a l’atur, que ja no tenien prestació, van començar a plantar verdures en un terreny proper al poble. Des de la COoperativa, havíem aconseguit que un propietari ens cedís les terres per poder inciar el primer Hort social. I que una cadena de botigues de fruites, Casa Ametller, ens assegurés que ens compraria la producció. L’ajuntament va seleccionar els deu candidats que més ho necessitaven i que podrien venir a treballar a l’hort i aprendre agricultura ecològica. Cadascun d’ells té una petita parcel·la per l’autoconsum de la seva família, i treballa unes hores per fer créixer les plantes en una parcel·la COmuna, les verdures de la qual les venem i podem pagar els costos de manteniment i del monitor-educador de l’hortsocial.

El segon projecte de Tarpuna que us volia explicar li tinc especial carinyo, perquè va començar d’una COnversa amb la meva filla Mariona. Fa un any, vam visitar el Museu de les Idees i els Invents de Barcelona, i vam sortir tant animats que vam pensar que havíem d’inventar alguna cosa nosaltres. I parlant se’ns va ocórrer que si tothom ja va a comprar a super amb bosses de tela, com podia ser que encara embolicàvem els regals amb paper d’usar i llençar. Vam pensar que una tela bonica amb algun sistema de tancament faria el fet, es podria utilitzar moltes vegades, estalviaria molt paper i passaria de mà en mà. A partir d’aquesta idea, i per sofisticar una mica l’invent i fer-ne un joc, des de Tarpuna vam imaginar que els embolcalls portarien un codi QR que permetria saber per on havien passat, quan paper havien estalviat o quins regals havien portat. A més, volíem que això es fabriqués en entitats socials, o per persones espavilades COmpromeses amb la sostenibilitat. I així va néixer l’Infinitloop!

Per poder arrancar el projecte necessitàvem diners, i vam trobar per casualitat el sistema goteo.org, una ONG que ajuda a finançar projectes socials COl·laboratius (ara s’han fet bastant famosos perquè en 24h van permetre que diferents COl·Lectius socials puguessin recollir 15000 euros per posar una demanda contra el Rodrigo Rato per l’afer Bankia, us sona?). Nosaltres, vam poder aconseguir en dos mesos que 180 persones, ens fessin petites aportacions per poder arrancar el projecte, a canvi d’alguna recompensa. Avui, ja hi ha més de 900 infinitloops circulant, dels quals 500 s’han confeccionat al Raval per part d’usuaris en risc exclusió de l’Associació Estel Tàpia, 300 fets per les dones artesanes de la Fundació Pare Manel, però també 50 fets pels alumnes de 5è de l’Escola Bogatell, que, gràcies a l’Aida, una mestra molt creativa, van anar a la nostra web, es van baixar el patró i l’etiqueta amb el codi QR, i se’n van fer un cadascun. Ara, portaran a casa l’àlbum del trimestre embolicat en un infinitloop fet per ells, que després passarà de mans en mans tot portant regals… xulo, oi? Això no se’ns havia pas acudit a nosaltres, però en el model COoperatiu obert, les idees de tothom es van sumant, mai resten! Molts d’aquests infinitloops ja estan circulant, portant regals fantàstics, esperem que van ajudant a canviar hàbits, i fent passar una bona estona a qui fa i qui rep el regal.

Només són uns quants exemples, i segur que en teniu molts altres (compartir cases a l’estiu, comprar coses de segona ma, mercats d’intercanvi, cooperatives de consum de barri…). A mi em fan pensar en positiu, i m’ajuden a tenir clar que davant d’aquest moment de canvis, cal indignar-se per defensar drets i justícia social, però també cal aprofitar i proposar alternatives de baix a dalt COoperant, COmpartint, COnfiant i COnvençuts que la vida, així, és molt més xula!

Més informació: www.infinitloop.org


Newsletter de la Fundació Pare Manel
Nº. 13. Octubre 2012